ראשי » שאלות ותשובות
תשובה:
על-מנת לעמוד על הסיבוכים האפשריים בעקבות טיפול בלייזר, יש לחלק את התהליך לשלושה שלבים, הם:
1. שלב הניתוח
2. שלב ההחלמה
3. שלבים מאוחרים.
זה המקום לציין כי רוב התופעות אשר אציין כאן, אינן שכיחות וברובן ניתן לטפל ולרפא. אוסיף ואומר, שפגיעה בראייה כתוצאה מטיפול בלייזר הפכה לתופעה נדירה בימנו.
1. סיבוכים אפשריים בעת הניתוח:
1.1 בשיטת ה-LASIK, יכול להיווצר דף לא סדיר או לא איכותי מספיק, בצורה שלא תאפשר המשך ביצוע הפעולה. סיבוך זה נדיר מאוד ובדרך-כלל ניתן להשיב את המצב לקדמותו, כך שלא תגרם פגיעה בראייה. מכשור מתקדם, ומנתח עתיר ניסיון יכולים למנוע סבוך זה כמעט לחלוטין. אם בכל זאת, התרחש המקרה המתואר לעיל, הרי שבמרבית המקרים ניתן לאחר תקופת החלמה של חודשיים שלושה לחזור בשנית על הפרוצדורה וזאת ללא סיבוכים.
2.1 טיפול לא מדויק או איכותי של הלייזר. תרחיש זה תלוי בעיקר במכשיר הלייזר. מכשירי הלייזר המתקדמים והחדשים מאפשרים בקרה ומעקב עין ברמה שמקטינה את הסטיות למקרים יוצאי דופן. כלומר שהטפול לא יושפע מתנועות עיניים של המטופל בעת הניתוח. בעבר סטיות מסוג זה היו אחריות לתלונות של ראיה לא חדה מספיק והפרעות בראיית לילה. כיום בחלק ממכשירי הלייזר התופעה נדירה ביותר.
3.1. תזוזה של המתלה- אותו דף שאנו יוצרים בשלב המקדים ללייזר, זז ממקומו מיד לאחר הנתוח. דורש תיקון מייד עם האבחנה. ביום הניתוח או למחרת שאם לא כן תוותר הפרעה בראיה. תיקון מיידי יתקן את הבעיה, מבלי שיוותרו השלכות לטווח ארוך.
4.1 לשיטת ה PRK יתרון בשלב זה שכן סבוכים 1.1 ו 3.1 אינם יכולים להתרחש בטכניקה זו.
2. שלב ההחלמה:
1.2 זהום הוא הסבוך המשמעותי ביותר בשלב זה והוא מהווה כיום את הסיכון העיקרי בעטיו יכול להיווצר אובדן ראיה בעקבות הניתוח. שמירה על סטריליות נאותה וטפול באנטיביוטיקה רחבת טווח בימים הראשונים תוך הדרכה נכונה של המטופלים מפחיתה את הסיכון לזיהום והופכת אותו לדבר נדיר ביותר.
2.2 DLK – סוג של דלקת לא שכיח אך אופייני לניתוחים בשיטת ה LASIK בלבד. דורש אבחנה וטפול מיידי. טפול נכון ימנע סבוכים קשים שדווחו בעבר ב 1 מתוך 5000 מנותחים וכיום להערכתי נדירים הרבה יותר. תופעה זו מוגבלת לשלשת או ארבעת הימים הראשונים שלאחר הניתוח בשיטת ה LASIK, למניעתו יש להשתמש בטיפות שניתנות לאחר הניתוח.
3. בטווח הארוך
1.3 החלשות והתעוותות הקרנית בעקבות הניתוח. סיבה נוספת לפגיעה בראיה מטפול זה. הייתה נפוצה יותר בעבר, כיום ע”י שימוש באמצעי אבחנה מתקדמים יותר והידע שנצבר הפכה לסבוך של למטה מ 1 ל 10000 ניתוחים.
2.3 שגשוג תאי אפיתל לטווח שבין מתלה הקרנית לבסיס הסטרומה. תופעה נדירה ניתנת לרב לתקון אם לא משתלטים על התאים המשגשגים יכולה להיווצר הפרעה ופגיעה בראיה. תופעה נדירה גם כן.
3.3 עכירות בקרנית – סבוך אופייני בעיקר לניתוחים בשיטת ה .PRK נדיר מאד מאד כאשר מטפלים במספרים נמוכים מ- 5.00 – . ניתן לטפול מונע ע”י שימוש בטיפות סטרואידים בשלב הראשון שלאחר ניתוח ולהפחית התופעה ע”י שימוש בטיפות אלה בשנית אם התופעה מתרחשת. העכירות נסוגה מעצמה לאחר תקופה ממושכת של למעלה משנה. שכיחות כיום סביב 1% של המטופלים בשיטת ה PRK לתיקון קוצר ראיה גבוה מ – 5.00 – .
4.3 הפרדות רשתית והופעה של ממברנה מתחת לרשתית – אלה הם סבוכים של עיניים עם קוצר ראיה. הארותם אצל מטופלים קצרי ראיה, שהיא הקבוצה המועמדת העיקרית לניתוח לייזר, לאחר שעברו את הניתוח, העלתה את השאלה לגבי הסבירות שלניתוח הייתה השפעה על הופעתם של סבוכים אלה. שאלה שבמרבית המקרים אינה פתירה שכן הסבוכים האלה קרו חודשים ושנים לאחר הניתוח.
תשובה:
בנוסף לסיבוכים מוכרות תופעות לוואי לניתוחים לתיקון ראיה בלייזר. תופעות אלה הם תלונות של המטופלים שראיתם טובה לאחר הניתוח אך סובלים מהפרעות אחרות שגורמות להם לאי נוחות מסוימת בראיה ו\או בתחושה בעיניים. ניתן בהחלט לומר שע”י טפול נכון לפני הניתוח, בזמן הניתוח ולאחריו, ניתן להקטין את שכיחות התופעות ואת מידת ההפרעה שהן גורמות. כך שגם תופעות הלוואי הופכות לנדירות יחסית.
1. תחושת יובש בעיניים– הימנעות מניתוח של מי שסובל מתופעת יובש מלכתחילה תמנע צורך בטיפול בתלונות משמעותיות בנושא זה. שימוש מתמיד בעדשות מגע גורם בחלק מהמרכיבים להפרעות בהרכב הדמעות ולהפרעה בשטח פני הקרנית עד כדי תופעות של יובש בעיניים. הפסקה של שימוש בעדשות מגע לפחות שבוע לפני הניתוח מאפשרת לעיניים להתאושש מהשפעות אלה ומקטינה משמעותית את תופעת היובש בעיניים לאחר הניתוח. בכל מקרה התופעות חולפות לאחר תקופת החלמה של שניים עד ארבעה חודשים מהניתוח.
2. רגישות לאור– לרב חולפת תוך שבוע עד שבועיים ואיננה שכיחה. לאחרונה הופיעו דיווחים על רגישות ניכרת לאור אצל מנותחים שעברו הניתוח בעזרת מכשיר ה INTRALASE . תופעה זו הופיעה מספר חודשים לאחר הניתוח וגרמה לאי נוחות רבה אצל אותם מטופלים.
3. ראיה לא חדה מספיק עקב תיקון מספר לא מדייק מספיק – נדיר ביותר ניתן לתקון פשוט ומיידי
4. הילות סביב אורות– שכיחה באחוז קטן מהמנותחים בשבועות הראשונים. דועכת ונעלמת כמעט תמיד. נדירה כיום במכשירי הלייזר החדישים. 5. קשיים אחרים בראיית לילה בד”כ דומים בסיבתם למתואר בסעיף הקודם או נובעים מתיקון לא מדויק מספיק. יש לציין כי כיום ניתן באמצעות מכשירי לייזר מסוימים לתקן ולשפר הפרעות של הילות והפרעות אחרות בראיית לילה במידה ואינם נעלמים מעצמם עם הזמן..
תשובה:
למרות הדיוק הרב שבו מתבצע הטפול הרי שבמהלך ההחלמה של העין יתכנו שינויים שיביאו בחלק קטן של המטופלים לסטייה מהתוצאה המיוחלת. השינויים האלה קורים בחודשיים הראשונים שלאחר הטפול וניתנים לתיקון ע”י תוספת טפול קטנה בלייזר.
יש לדעת שהטפול מתקן את הראיה ע”פ המצב ביום הטפול ואינו מונע שינוי במספר המשקפיים בעתיד הרחוק יותר. לכן במידה ותהיה עליה טבעית במספר המשקפיים כעבור שנים, יתכן צורך בתיקון נוסף. יחד עם זאת מתוך ניסיוננו הכולל שנים רבות של מעקב ואלפים רבים של מנותחים ,הסיכוי שתזדקקו לטפול חוזר כעבור שנים קטן מאד. חשוב לדעת שהריון אינו מעלה את הסכון לעליה חוזרת של המשפר. טיפולים אלה אינם כרוכים בד”כ בתשלום נוסף.
תשובה:
יש להמנע מלהרכיב עדשות מגע לפחות יום לפני בדיקת ההתאמה. אין להרכיב עדשות רכות לפחות 7 ימים לפני הטפול. מעדשות קשות יש להמנע לפחות שלשה שבועות לפני הטיפול. עדשות מסוג Ortho-k יש להפסיק להרכיב לפחות שבועיים לפי בדיקת ההתאמה וחודש לפני הטפול.
תשובה:
לכל אחד מבנה עין יחודי בדיוק כפי שלכל אחד טביעת אצבע שונה. לכל מרכיב משקפיים, בעית ראיה מעט שונה משל מרכיב משקפיים אחר. חשבו האם אתם יכולים להחליף את המשקפיים עם אחד מחבריכם ועדין לראות בברור?
הדרך היחידה לדעת אם אתה או את יכולים להפטר מהמשקפיים היא להגיע לבדיקת התאמה. רק לאחר הבדיקה דקדקנית ומדויקת שתעברו ב iClinic נוכל לקבוע מהו סוג הטפול המתאים לכם ביותר. חלקכם יתאכזבו שכן לא כולם ימצאו מתאימים לטפול בלייזר.
יחד עם זאת כדי להמצא מתאימים לטפול להסרת משקפיים בלייזר עליך להיות:
מעל גיל 18
בעלי קרניות בריאות
בריאים ממחלות עיניים אחרות הדורשות טפול כרוני .
אם אתם ממלאים אחר התנאים הבסיסיים האלה חייגו * לייזר מכל טלפון נייד, ונשמח לעמוד לשרותכם.
תשובה:
באמצעות הלייזר ניתן לטפל ולתקן:
קוצר ראיה (מספר משקפיים מינוס)
רוחק ראיה (מספר משקפיים פלוס)
אסטיגמטיזם (צילינדר- מספר בזווית מסוימת)
ב iClinic בשיטת iQ ניתן לטפל גם ברבים שבעבר נמצאו לא מתאימים לטיפול בלייזר.
בשיטת iQ בבטיחות בקוצר ראייה גבוה עד 15-, ברוחק ראייה גבוה, בצילנדר, ובאלה שיש להם קרניות דקות. וכל זה עם החלמה קלה מידית וללא כאבים.
במכשירי לייזר שבו אנו משתמשים ב iClinic ה- Allegretto 400 של חברת WaveLight ניתן לבצע גם טפולים מתקדמים יותר שיטפלו גם בהפרעות שונות במבנה הקרנית והעין, המורידות מאיכות הראיה ומונעות מאיתנו להגיע לראיה אף טובה מ- 6/6 .
טפולים אלה מכונים טפול בהתאמה אישית או באנגלית custom ablation והם נעשים ע”פ מידע שמועבר ישירות למערכת המחשוב של מכשיר הלייזר, ממכשירי מדידה ואבחון מתקדמים כמו מכשיר ה Wave front ומכשירי מיפוי קרנית.
ב iClinic אנו מבצעים כבשיגרה שני טפולים מתקדמים מסוג זה:
Wavefront optimized – טפול שנועד להתאים את עיצוב הקרנית לנתונים האישיים של כל מטופל וע”י כך לשפר את איכות הראיה.
Custom-Q – הפתוח החדשני ביותר והיחודי של חברת WaveLight המיושם רק במכשירי האלגרטו 400. טפול זה משפר את השטח האופטי האפקטיבי של הטפול ומפחית למינימום הפרעות בראיית לילה.
תשובה:
הביקורת הראשונה נעשית ביום הראשון שלאחר הטפול.
ביקורת שניה כשבועיים לאחר מכן. בתקופה זו תדרשו לטפטף טיפות עיניים למניעת זיהומים ודלקות.
לאחר טיפול בשיטת iQ תצטרכו לטפטף טיפות במשך כשבוע ימים. לאחר מכן לא יהיה צורך בטפול נוסף. אם נזקקתם לשיטת ה PRK או ה ASA משך הטפול בטיפות יהיה כחודשיים. כמו כן תהיו חייבים להגיע לבקורות כעבור חודשיים וחצי שנה. לאחר טפול בשיטת iQ הביקורות הנדרשות יהיו פחות תכופות.
מובן שניתן לפנות מחוץ לביקורים המתוכננים עם כל בעיה הקשורה בטיפול.
תשובה:
מי שמעוניין לעבור טפול לתיקון ראייה בלייזר צריך לעבור בדיקת התאמה הכוללת:
1. מילוי שאלון פרטים אישיים, ושאלון בריאות.
2. בדיקה מדוייקת של מספר המשקפיים ע”י אופטומטריסט.
3. מיפוי קרנית העין.
4. מדידת עובי הקרנית.
5. בדיקת עיניים יסודית ע”י רופא
6. שיחה מסכמת עם ד”ר ונדר. בשיחה זו תדעו אם אתם מתאימים לטיפול, וד”ר ונדר ימליץ לכם על שיטת הטפול המתאימה לכם.
ברב המקרים , תוכלו לעבור את הטיפול בשיטת iQ, לאחריה ההחלמה מהירה מאד, ואפשר לחזור לשגרה תוך פחות משעה. מי שחייב לעבור את הטיפול בשיטת ה PRK או ה ASA, צפוי לתהליך החלמה איטי יותר. ההתאוששות של הראייה עורכת לרב מספר שבועות.
טיפול בטיפות נדרש כשבוע לאחר הטפול ב LASIK וכחודשיים לאחר טפול בשיטת ה PRK.
תשובה:
ב iClinic מרבית הטיפולים נעשים בשיטה היחודית שלנו, שיטת iQ.
בשיטה זו ההחלמה מידית ללא כאבים וכבר כעבור כשעה חוזרים לשגרה. זהו הטיפול הבטוח ביותר. הטיפול מדויק מאד, ולאחר הטפול הראייה איכותית מאד.
שיטות נוספות:
LASIK – הטפול בלייזר בשיטה זו נעשה בעומק הקרנית. בשלב הראשון יוצרים באמצעות מכשיר הקרוי מיקרוקרטום חלון טפולי בשטח הפנים הקדמי של הקרנית. לאחר פתיחת החלון הטפולי מכוונים את הלייזר ומבצעים את הטפול. בסוף התהליך סוגרים את החלון הטפולי.
iQ – הוא טפול דומה יותר בשלביו לטפול ה LASIK אך את החלון הטפולי יוצרים באמצעות מכשיר חדשני, ה SBK, שיוצר חלון טפולי דק במיוחד, בבטיחות מלאה. לשיטה זו יתרון חשוב כאשר מטפלים בבעלי קרניות דקות או במספרים גבוהים. רבים שבעבר נמצאו כלא מתאימים או שנמצאו כמאימים רק לשיטת ה PRK, יכולים כיום לעבור את הטפול בשיטת iQ, ולהמנע מתהליך ההחלמה הממושך והכואב של שיטת ה PRK.
בשיטת ה PRK פעולת קרן הלייזר נעשית על שטח הפנים הקדמי של הקרנית. ליתר דיוק על השטח הקדמי של הסטרומה של הקרנית שהיא הרקמה העיקרית והחזקה בקרנית. הסטרומה מכוסה ע”י שכבה דקה של תאים הקרויה אפיתל. זוהי שכבת התאים המכסה את כל גופינו והיא בעלת יכולת התחדשות מהירה לכן יש להסירה לפני בצוע הלייזר.
ע”פ האופן ושיטת ההסרה של שכבה זו ניתנו לפרוצדורה שמו שונים:
PRK – מסירים את תאי האפיתל ומאפשרים לתאים חדשים לשגשג ולתפוס את מקומם.
ASA – הסרת האפיתל נעשית באמצעות קרן הלייזר. שיטה זו היא הנוחה ביותר למטופל מבין שיטות ה PRK שכן היא נעשית כמעט ללא מגע ידו של המנתח וההחלמה ממנה יחסית קצרה.
LASEK – בשיטה זו מקלפים בזהירות את שכבת האפיתל ושומרים על שלמותה ואח”כ מחזירים אותה למקומה.
EPILASIK– כאשר פעולת הקילוף נעשית באמצעות מכשיר הקרויה אפיקרטום. יש לשים לב כי שתי השיטות האחרונות LASEK ו- EPILASIK לא הוכחו כעדיפות על PRK שכן שכבת תאי האפיתל שהוסרה ממקומה אינה שורדת את התהליך, התאים שנותקו ממקומם מתחלפים בתאים חדשים באותו אופן בו מתחדשים התאים לאחר ניתוח בשיטת ה- PRK, אך תהליך הריפוי ארוך יותר.
מושג נוסף בתחום הוא השם INTRALASE זוהי בעצם שיטת ה LASIK כאשר את החלון הטפולי בקרנית יוצרים באמצעות מכשיר לייזר הקרוי בשם זה, ולא ע”י מכשיר המיקרוקרטום . עם הגעתו של מכשיר ה INTRALASE לשוק היה לו יתרון ע”פ מכשירי המיקרוקרטום שכן הוא אפשר ליצור חלון טיפולי דק יותר ומדוייק יותר. כיום הטכנולגיה המובילה ליצירת החלון הטפולי הוא מכשיר ה SBK שימבצע את הפעולה בדיוק רב יותר וברמת הבטיחות הגבוהה ביותר.
2022 © כל הזכויות שמורות ל-iClinic וד"ר אריאל ונדר