הדרך הבטוחה להסיר משקפיים עם סיכונים מעטים...

בטרם נעמוד על הסיכונים הקיימים במסגרת תיקון ראייה בלייזר, מצאתי לנכון להציג בפניכם מספר עובדות חשובות, והן:

ניתוח לתיקון הראייה בלייזר הוא בין הניתוחים הבטוחים אשר מבוצעים בגוף האדם. נכון למועד כתיבת שורות אלו, בוצעו בעולם מיליוני ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר ובהתאמה קיימים מיליוני מטופלים מאושרים אשר שיפרו את איכות חייהם תודות לרפואה המתקדמת. 

בשנים האחרונות, עם התקדמות הרפואה, הטיפולים לתיקון הראייה בלייזר הפכו לבטוחים הרבה יותר. שכן, בטכנולוגיות העדכניות משולבים אמצעי בטיחות משוכללים רבים, שתפקידם בין היתר, למנוע ככל האפשר סיבוכים אפשריים. בנוסף, העוסקים בתחום, צברו ניסיון רב במהלך השנים ולמדו לבצע את הטיפול בבטיחות ובמקצועיות.  

על-אף האמור לעיל, כמו בכל תחומי הרופאה גם בתחום תיקון הראייה בלייזר יתכנו לעיתים רחוקות סיבוכים במהלך הטיפול או אחריו. הסיכויים להתרחשות סיבוכים, תלויים במידה ניכרת במיומנות הגורם המטפל ובטכנולוגיה בה הוא משתמש. לפיכך, קיימת חשיבות רבה בבחירת גורם מטפל מתאים, בעל מיומנות ומקצועיות אשר נעזר בטכנולוגיה בטוחה. ויוטעם, מנתח מיומן ומנוסה ידע להתגבר גם על מהלך חריג בניתוח, וידאג שהאירוע יסתיים ללא הפרעה לראייה של המטופל.

סיבוכים אפשריים בניתוח:

חלון טיפולי לא סדיר או לא איכותי מספיק-השלב הראשון בשיטת LASIK הוא יצירת חלון טיפולי. כלומר, הפרדת דף עדין משטח הפנים החיצוני של הקרנית. במידה וההפרדה אינה מדויקת או שלמה, מומלץ שלא לבצע את הטיפול בלייזר. כמו כן, יש להשיב את הדף שהופרד למקומו. כעבור ימים ספורים הראיה חוזרת למצבה שלפני הטיפול. אך לאחר תקופת החלמה של 2-3 חדשים יש לחזור על הפרוצדורה בהצלחה. מכשור מתקדם, ומנתח עתיר ניסיון יכולים למנוע סיבוך זה כמעט לחלוטין. 

בשיטת ה iQ  פתיחת החלון הטיפולי נעשית על-ידי מכשיר מיוחד הוא SBK. מכשיר ה-SBK מדויק מאוד ואמין מאוד, כך שהסיכון לחלון טיפולי לא מדויק עם מכשיר הSBK נדיר מאוד. 

תזוזה של החלון הטיפולי-בסיום הטיפול בלייזר, החלון הטיפולי מוחזר למקומו. בשעות הראשונות החלון הטיפולי עדיין רגיש לכל מגע. לכן, אם נוגעים שלא במתכוון בעין, החלון עלול לזוז מעט ממקומו. תוזזה של החלון תתבטא בתחושת כאב בעין וטשטוש בראייה. חלון שאינו במקומו המדויק, דורש תיקון מיד עם האבחנה, ביום הניתוח או למחרת שאם לא כן, תישאר ניתן לתקן את הבעיה מידית ובקלות, מבלי שישארו השלכות לטווח ארוך.

זיהום – סיבוך נדיר כיום. זיהום הוא הסיכון העיקרי בעטיו יכולה להישאר הפרעה משמעותית בראיה בעקבות הניתוח. הסכנה להתפתחות זיהום גדולה באופן משמעותי כאשר עוברים את הטיפול בשיטת ה PRK או בשיטת ה ASA. בטיפולים אלה על האפיתל להחלים במשך כ 3 ימים. בזמן זה העין חשופה לחדירה של חיידקים ולסכנה של זיהום. לעומת זאת בשיטת ה LASIK וכמובן בשיטת ה iQ ההחלמה מיידית ולכן, שמירה על סטריליות נאותה וטיפול באנטיביוטיקה רחבת טווח בימים הראשונים תוך הדרכה נכונה של המטופלים מפחיתה את הסיכון לזיהום והופכת אותו לדבר נדיר ביותר.

DLK  – דלקת שעלולה להופיע בעיקר לאחר ניתוחים בשיטת ה LASIK. דורש אבחנה וטיפול מידי. לרוב הדלקת קלה וחולפת מעצמה. לעיתים רחוקות הדלקת יכולה להיות קשה, אך אבחון מוקדם, וטיפול נכון ימנעו כמעט ללא יוצא מהכלל, סבוכים אפשריים. חשוב לדעת כי תופעה זו מוגבלת לשלשת או ארבעת הימים הראשונים שלאחר הניתוח בשיטת LASIK. 
התופעה שכיחה יותר בניתוחים בהם משתמשים במכשיר לייזר לצורך יצירת החלון הטיפולי בקרנית, טיפול המוכר בארץ בשם Intralasik. השכיחות של DLK יכולה להיות גבוהה בתקופות מסוימות, במרפאה מסוימת, לכן חשוב לברר עם הרופא המנתח את השכיחות של DLK אצלו לאחרונה.

תוצאה לא מדויקת-תוצאה בה הראייה אינה חדה דיה. בשיטת IQ, נעשה שימוש במכשיר Alcon EX500 המתקדם. מכשיר זה, בשילוב עם ניסיונו העתיר של ד”ר ונדר, מקטינים את אפשרות קרות התופעה. במכשיר הלייזר בו ד”ר ונדר עושה שימוש, משולבת מערכת מעקב עין משוכללת השולטת בקרן הלייזר בעת הטיפול. כל תנועה של העין במהלך הטיפול נרשמת מיד, וקרן הלייזר מתמקדת בזמן אמת, בעין מחדש. בזכות פונקציה זו,  הטיפול אינו מושפע מתנועות עיניו של המטופל בעת הטיפול. זה המקום לציין כי בעבר סטיות מסוג זה היו הסיבה בגינה מטופלים התלוננו על ראייה שאינה חדה דיה, והתלוננו על הפרעות בראיית לילה.

החלשות הקרנית – ללא טיפול מתאים, המצב עלול להסתיים בירידה בראייה. התופעה הייתה נפוצה יותר בעבר, אך כיום על-ידי שימוש באמצעי אבחנה מתקדמים יותר ובעקבות הידע שנצבר לגבי הגורמים לתופעה, החלשות הקרנית הפכה לסיבוך של למטה מ-1 ל-10000 ניתוחים. מזה מספר שנים, קיים טיפול העוצר את התהליך והוא טיפול ה-Cross Linking. הטיפול פשוט, ללא כאב, ובזכותו מושגת התוצאה שהיא עצירת היחלשות הקרנית.

שגשוג תאי אפיתל – לטווח שבין מתלה הקרנית לבסיס הסטרומה. תופעה זו נדירה מאוד וניתנת לתקון על-ידי סילוק התאים הפולשים. יש לציין כי לעיתים רחוקת התאים המשגשגים יכולים לגרום להפרעה בראייה.

סבוכים אופיניים לשיטות PRK / LASEK / ASA

עכירות בקרנית–סיבוך אופייני רק לטיפולים בשיטת PRK או בשיטת ASA. העכירות בקרנית במטופלים בשיטת PRK ללא פתיחת חלון טיפולי, מופיעה בדרך-כלל בין 4-8 חודשים לאחר הטיפול. תופעה זו, גורמת בעיקר לנסיגה של תוצאות הטיפול ולמצב שקיים צורך להרכיב משקפיים, במקרים אחרים אף לטשטוש בראייה שלא ניתן לתיקון על-ידי משקפיים. שכיחותה של תופעה זו היא בין 5% ל 10% מהמטופלים בשיטת PRK או בשיטת ASA. אציין כי שכיחותה של התופעה עולה משמעותית ככל שמטפלים במספרים גבוהים מנגד התופעה נדירה במטופלים עם מספרים נמוכים מ- 5.00 -. בקוצר ראייה גבוה מ– 6.00-, השכיחות הולכת ועולה, עד לשכיחות של כ10% במספרים שמעל 8.00 -. התופעה שכיחה כאשר מטפלים ברוחק ראייה ללא פתיחת חלון טיפולי. 

ניתן להפחית את שכיחות התופעה ועוצמתה, על-ידי שימוש בטיפות סטרואידים במשך החודשיים הראשונים שלאחר הניתוח. אם עדיין מופיעה עכירות, ניתן להפחיתה, על-ידי מתן טיפול חוזר בטיפות סטרואידים. במרבית המקרים העכירות נסוגה מעצמה לאחר תקופה של שנה ויותר ממועד הטיפול.

זיהום – סיבוך נדיר כיום. זיהום הוא הסיכון העיקרי בעטיו יכולה להישאר הפרעה משמעותית בראיה בעקבות הניתוח. הסכנה להתפתחות זיהום גדולה באופן משמעותי כאשר עוברים את הטיפול בשיטת PRK או בשיטת ASA. בטיפולים אלה על האפיתל להחלים במשך כ-3 ימים. בזמן זה, העין חשופה לחדירה של חיידקים ולסכנה של זיהום. לעומת זאת, בשיטת LASIK וכמובן בשיטת iQ ההחלמה מיידית ולכן, שמירה על סטריליות נאותה וטיפול באנטיביוטיקה רחבת טווח בימים הראשונים תוך הדרכה נכונה של המטופלים מפחיתה את הסיכון לזיהום והופכת אותו לדבר נדיר ביותר. הפרדות רשתית והופעה של ממברנה מתחת לרשתית–אלה סיבוכים של קצרי ראייה, ואינם קשורים לניתוח. מכיוון שמרבית המטופלים בלייזר הם קצרי ראייה, הרי שאירעו מספר מקרים גם לאחר טיפולי הסרת משקפיים בלייזר. מחקרים סטטיסטיים הראו כי השכיחות של הפרדות רשתית קטנה יותר, בקרב מטופלים בלייזר, מאשר בכלל האוכלוסייה. הסבירות שלניתוח הייתה השפעה על הופעתם של סיבוכים אלה היא קטנה, שכן הסיבוכים האלה הופיעו כמעט תמיד חודשים ושנים לאחר הטפול בלייזר.

תופעות הלוואי אפשריות בעקבות טיפול תיקון הראייה בלייזר:

בנוסף לסיבוכים האפשריים אשר סקרתי לעיל בהרחבה, ישנן תופעות לוואי אפשריות אשר עלולות להופיע בעקבות הטיפול. תופעות אלה, הן על בסיס תלונות של המטופלים שראייתם מחד,  טובה מאוד לאחר הניתוח, מאידך, סובלים מהפרעות אחרות שגורמות להם לחוד אי נוחות מסוימת בראייה ו\או בתחושה בעיניים.
רב התופעות האלה זמניות, רובן יחלפו תוך ימים עד שבועות ספורים לאחר הניתוח.
על-ידי טיפול נכון לפני הניתוח, בזמן הניתוח ולאחריו, ניתן להקטין את שכיחות התופעות ואת מידת ההפרעה שהן גורמות. כך שגם תופעות הלוואי הופכות לנדירות יחסית.

1. תחושת יובש בעיניים – שימוש מתמיד בעדשות מגע גורם בחלק מהמרכיבים להפרעות בהרכב הדמעות ולהפרעה בשטח פני הקרנית עד כדי תופעות של יובש בעיניים. עם הפסקה השימוש בעדשות מגע לפחות שבוע לפני הטיפול בלייזר, העיניים מתאוששות מהשפעות אלה. הפסקת השימוש בעדשות מגע כשבוע לפני הטפול להסרת משקפיים, מקטינה משמעותית את תופעת היובש בעיניים לאחר הניתוח. בכל מקרה התופעות הקשורות ביובש בעיניים, חולפות לאחר תקופת החלמה של שניים עד ארבעה חודשים מהטיפול בלייזר.

2. רגישות לאור – לאחרונה הופיעו דיווחים על רגישות ניכרת לאור אצל מנותחים שעברו הניתוח בעזרת מכשיר ה INTRALASE. תופעה זו מופיעה מספר חודשים לאחר הניתוח וגורמת לאי נוחות רבה אצל אותם מטופלים.

3. ראיה לא חדה מספיק – עקב תיקון מספר לא מדויק מספיק – שכיחותה בין אחוזים בודדים לכ-10% מהמטופלים. תלויה בעיקר בסוג מכשיר הלייזר ובידע של הרופא המנתח. ב iClinic  שכיחותה למטה מ 1% מהטיפולים.  ניתנת לתקון פשוט , על-ידי  תוספת קטנה של טיפול בלייזר.

4. הילות סביב אורות – מופיעה בשבועות הראשונים בקרב כ-10% מהמטופלים, לאחר מכן דועכת ונעלמת כמעט תמיד. תופעה זו נדירה כיום, בשיטה שלנו, שכן אנו משתמשים במכשירי הלייזר החדישים והמתקדמים שבין יתר תפקידיהם – הפחתה של תופעת ההילות בלילה.

5. קשיים בראיית לילה  – תופעה דומה למתואר בסעיף 4 לעיל. לרוב, נובעת מתיקון לא מדויק דיו. יש לציין כי ב-iClinic, המכשור המתקדם בעולם, באמצעותו ניתן להפחית משמעותית את  התופעה.